Siirry suoraan sisältöön

Tukihenkilöt

Syöpään sairastunut tarvitsee kaiken mahdollisen tuen. Joskus kuunteleva korva ja myötätunto ovat tärkeintä, mitä sairastunut saa. Saimaan Syöpäyhdistys kouluttaa ja välittää tukihenkilöitä ja järjestää erilaisia vertaistukiryhmiä ja -tapaamisia.

Sekä sairastuneet että heidän läheisensä voivat tarvita apua ja rohkaisua ulkopuolisilta. Tällöin tukihenkilön läsnäolo tai osallistuminen vertaisryhmään voi auttaa.

Miten tukihenkilöt toimivat?

Tukihenkilötoimintamme on vapaaehtoistoimintaa, jota neuvontahoitajamme ohjaavat ja organisoivat. Saimaan Syöpäyhdistys kouluttaa tukihenkilöitä säännöllisesti.

Tukihenkilöt auttavat tukea tarvitsevan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Keskustelut ovat luottamuksellisia. Toiminta perustuu tuettavan ja tukijan tasavertaisuuteen, solidaarisuuteen ja keskinäiseen ymmärrykseen.

Tapaaminen voidaan sopia yhdistyksen tiloihin tai esimerkiksi sairaalaan. Yhteydenpito puhelimella tai verkossa on myös mahdollista. Tukihenkilöt eivät ota kantaa potilaan hoitoihin tai muihin lääketieteellisiin kysymyksiin.

Tukihenkilöitä eri elämäntilanteisiin

Vertaistukihenkilöt

  • Vertaistukihenkilöt ovat joko itse sairastaneet syövät tai he ovat sairastuneen läheisiä.
  • Vertaistukihenkilö antaa toivoa siitä, että elämä jatkuu syöpäsairaudesta huolimatta.

Saattohoidon tukihenkilöt

  • Saattohoidon tukihenkilöt tukevat sairastunutta ja sairastuneen omaisia elämän loppuvaiheessa.
  • Kuoleman lähestyessä ihminen kaipaa läheisyyttä, turvallista läsnäoloa, keskustelukumppania ja apua päivittäisissä, arkisissa toimissa. Myös omaiset kokevat avuttomuutta ja epävarmuutta. Saattohoidon tukihenkilö auttaa jaksamaan vaikeassa tilanteessa.

Arjen ystävät

  • Arjen ystävät ovat vapaaehtoisia, jotka haluat tukea sairastuneet arjen sujuvuutta ja tasapainoa.
  • Arjen ystävä tukee sairastuneen elämää muuttuneessa arjessa, kuuntelee ja kulkee rinnalla. Hän ei kuitenkaan tee kotitöitä tai hoitotyötä. Yhdessäolo suunnitellaan potilaan toiveen mukaisesti. Arjen ystävästä voi saada seuraa esim. lääkärikäynneille, kauppamatkoille tai lenkkipoluille.

Haluaisitko itsellesi tukihenkilön?

Ota yhteyttä oman alueesi neuvontapalveluun tai täytä lomake.

Neuvontapalvelujen yhteystiedot

Täytä Haluan tukihenkilön -lomake

Haluaisitko ryhtyä tukihenkilöksi?

Tukihenkilöiden panos on tärkeä sairastuneen toipumisen ja jaksamisen kannalta. Tukihenkilötoiminta on myös hieno tapa tutustua uusiin ihmisiin ja jakaa omia kokemuksiaan.

Täytä Tukihenkilöksi-verkkolomake

Vertaistukea ryhmistä ja osastotoiminnasta

Vertaistukea saa myös osallistumalla yhdistyksemme toimintaan. Järjestämme erilaisia tapaamisia, tukiryhmiä ja kursseja.

Tietoa ryhmätoiminnasta eri paikkakunnilla

Katso verkkoryhmät ja -tapaamiset

Lue lisää paikallisosastoista

Lue lisää kursseista

Vertaistukea muualla verkossa

Syöpäjärjestöjen Kaikki syövästä -sivustolla on keskustelufoorumi, jossa voit keskustella nimettömänä muiden sairastuneiden tai muuten syövästä huolestuneiden kanssa.

Siirry Syöpäjärjestöjen Keskustelufoorumille

Suomen Syöpäpotilaat ylläpitää epävirallisia potilasverkostoja. Ne ovat avoimia syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen. Suurin osa verkostojen toiminnasta tapahtuu sosiaalisessa mediassa.

Siirry Suomen Syöpäpotilaiden Potilasverkostot-sivulle