Siirry suoraan sisältöön

Tukihenkilöksi

Tukihenkilömme ovat vapaaehtoisia, jotka auttavat sairastuneita ja heidän läheisiään sairauden eri vaiheissa. Saimaan Syöpäyhdistys kouluttaa vertaistukihenkilöitä, saattohoidon tukihenkilöitä, kokemustoimijoita ja arjen ystäviä. Ilmoittaudu mukaan!

Tukihenkilötoimintamme periaatteet

Tukihenkilöiden panos on tärkeä sairastuneen toipumisen ja jaksamisen kannalta. Koulutamme kaikki tukihenkilömme ja tarjoamme heille tukea tehtävässään. Toiminnassa voi olla mukana sen verran kuin itselle sopii.

Tukihenkilömme ovat sitoutuneet vaitioloon. He kohtaavat tuettavan arvostavasti ja tasavertaisesti. Tukihenkilömme ymmärtävät roolinsa ja vastuunsa. Tukea annetaan täysin tuettavan ehdoilla. Tukihenkilöitä ei jätetä yksin vaikeissa tilanteissa, vaan yhdistys sitoutuu auttamaan ja tukemaan heitä tehtävässään sekä järjestämään jatkokoulutusta.

Vertaistukihenkilöt

Vertaistukihenkilöt ovat joko itse sairastaneet syövän tai ovat sairastuneen läheisiä. He auttavat muita omien kokemustensa ja tietojensa pohjalta. Tehtäviin kuuluu syöpään sairastuneen tai sairastuneen läheisen kuunteleminen ja heidän kanssaan keskusteleminen. Vertaistukihenkilön kanssa voi tavata kasvotusten tai keskustella puhelimessa.

Vertaisryhmien ohjaajat

Vertaistukiryhmiä voi ohjata koulutettu vertaisryhmän ohjaaja. Perustamme ohjattuja vertaistukiryhmiä erilaisten teemojen ja ikäryhmien tarpeisiin. Ryhmä voi kokoontua esim. kuukauden välein tai muutaman kerran keväällä ja syksyllä yhdistyksemme toimitiloissa tai muussa ryhmälle sopivassa ympäristössä.

Saattohoidon tukihenkilöt

Saattohoidon tukihenkilöt toimivat tuen- ja lohdunantajina saattohoidossa oleville ja heidän läheisilleen. Tukisuhde voi alkaa jo silloin, kun on tiedossa, ettei syöpä parane. Saattohoidon tukihenkilö voi tavata tuettavia sairaalassa, saattohoitokodissa tai tuen tarvitsijan kotona.

Kokemustoimijat

Kokemustoimijat on koulutettu kertomaan omasta tai läheisensä sairaudesta ja sen vaikutuksesta elämäänsä. Kokemustoimijan tehtäviin kuuluu valmisteltuja puheenvuoroja yhdistyksen edustajana pääasiassa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja opiskelijoille.

Arjen ystävät

Arjen ystävä on vapaaehtoinen, joka haluaa olla tukemassa syöpää sairastavan arjen sujuvuutta ja tasapainoa sairauden ja hoitojen aikana. Arjen ystävän tehtäviin kuuluu olla apuna pienissä askareissa kuten kevyet kotiaskareet, lemmikin hoito, asiointiapu kaupassa ja virastoissa, keskustelukaverina oleminen tai saattajana harrastuksiin. Sairastuneen kanssa toimitaan yhdessä, ei hänen puolestaan. Arjen ystäväksi voi ilmoittautua, vaikkei olisi omakohtaista kokemusta syövästä.

Tulisitko tukihenkilöksi? Ota yhteyttä.

Voit täyttää alla olevan  lomakkeen tai ottaa yhteyttä suoraan neuvontahoitajiimme.

Neuvontahoitajien yhteystiedot

Tule vapaaehtoiseksi

  • Voit valita useamman vaihtoehdon
  • Täyttämällä ja lähettämällä tämän lomakkeen annat luvan tietojesi tallentamiseen yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan rekisteriin. Kaikkia antamiasi tietoja käsitellään luottamuksellisesti. Kaikkiin hakijoihin ollaan yhteydessä.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tietosuojaseloste Vapaaehtoistoiminnan rekisteri Saimaan Syöpäyhdistys (pdf)