Siirry suoraan sisältöön

Tukihenkilötehtävät

Tukihenkilömme ovat koulutettuja vapaaehtoisia, jotka auttavat sairastuneita ja heidän läheisiään sairauden eri vaiheissa. Vertaistukija on itse sairastanut syövän tai hän on syöpään sairastuneen läheinen. Saattohoidon tukihenkilönä taas voi toimia kuka tahansa sopivaksi katsottu henkilö, jolla on halu olla sairastuneen tukena elämän loppuvaiheessa.

Saimaan Syöpäyhdistyksen tukihenkilöt ovat yhdistyksen keskeinen voimavara syöpään sairastuneiden ja heidän läheistensä rinnalla sairauden muuttamassa elämäntilanteessa. Tukihenkilöiden panos on tärkeä sairastuneen tai läheisen toipumisen ja jaksamisen kannalta. Tukihenkilön tuella pyritään ylläpitämään toivoa, elämään olosuhteisiin nähden niin hyvää elämää kuin mahdollista sekä löytämään voimavaroja selvitä haastavasta elämäntilanteesta. Tukihenkilöiden tärkein tehtävä on olla läsnä ja kuunnella.

Perehdytämme kaikki tukihenkilöt tehtäviinsä. Tukihenkilön koulutukseen sisältyy vapaaehtoisen peruskoulutus (2h) sekä tukihenkilön peruskoulutus (27h). Vapaaehtoisen peruskoulutuksen jälkeen tukihenkilötoiminnasta kiinnostuneet tapaavat oman alueensa sairaanhoitajan. Alkuhaastattelun avulla hoitaja auttaa arvioimaan, onko tukihenkilötoiminta juuri nyt sinulle sopiva vapaaehtoistoiminnan muoto. Tämän jälkeen voit jatkaa tukihenkilön peruskoulutukseen.

Vertaistukihenkilönä toimiminen edellyttää, että oma kokemus sairaudesta on käsitelty niin, että kokemus on asettunut tasapainoisesti yhdeksi elämänkokemukseksi muiden joukkoon. Omasta tai läheisen sairastumisesta on hyvä olla kulunut aikaa noin vuoden verran. Saattohoidon tukihenkilön taas tulee suhtautua elämän loppuvaiheeseen ja kuolemaan elämään luonnollisesti kuuluvana vaiheena.

Tukihenkilötoiminnassa mukana oleville henkilöille järjestetään säännöllisesti toiminnanohjauksellisia tapaamisia Saimaan Syöpäyhdistyksen työntekijöiden ja muiden tukihenkilöiden kanssa. Tapaamisten tarkoituksena on huolehtia tukihenkilön jaksamisesta ja hyvinvoinnista sekä vahvistaa osaamista. Ryhmätapaamisissa voidaan käsitellä ennalta sovittuja aiheita tai pohtia yhdessä käytännössä eteen tulleita tilanteita. Yhdistyksemme työntekijät ovat tukihenkilön tukena myös äkillisissä ja akuuteissa tilanteissa. Tarjoamme lisäksi mahdollisuuden osallistua erilaisiin jatko- ja täydennyskoulutuksiin sekä virkistystapahtumiin.

Tutustu erilaisiin tukihenkilötoiminnan muotoihin alla. Tukihenkilöksi voit hakea ilmoittautumalla tulevaan vapaaehtoisen peruskoulutukseen, täyttämällä Tule vapaaehtoiseksi -lomakkeen tai olemalla yhteydessä oman alueesi sairaanhoitajaan. Yhteystiedot

Vertaistukijat

Vertaistukijana sinulla on oma kokemus syövän sairastamisesta tai syövän sairastaneen läheisenä olemisesta ja olet valmis tukemaan muita samassa tilanteessa olevia. Vertaistuki mahdollistaa kokemusten jakamisen sellaisen ihmisen kanssa, joka todella ymmärtää ja pystyy kulkemaan rinnalla vaikeinakin aikoina. Vertaistukitapaamisten sisältö suunnitellaan tuettavan tarpeiden mukaisesti ja iso osa kohtaamisesta on keskustelua.

Vertaistukitapaamisia voidaan toteuttaa kasvotusten esimerkiksi yhdessä ulkoillen tai yhdistyksen toimitiloissa, puhelimitse tai verkossa. Keskimäärin tapaamisia on noin 1-5 kertaa 1-2h kerrallaan. Vertaistukisuhde päättyy, kun tuentarvitsija kokee saaneensa tarvitsemansa tuen.

Saattohoidon tukihenkilöt

Saattohoidon tukihenkilö voi olla tukena heti, kun tiedossa on, ettei syöpä enää parane. Vaikka saattohoidolla tarkoitetaan kuolemaa lähestyvän ihmisen hoitoa, tukisuhde voidaan aloittaa jo ennen virallista saattohoitopäätöstä. Kun toivoa paranemisesta ei ole, tavoitteena on helpottaa oireita, lievittää kipuja ja helpottaa potilaan sekä omaisten ahdistusta ja tukea mahdollisimman hyvää elämän loppuvaihetta.

Saattohoidon tukihenkilön tehtäviin voi kuulua keskustelu ja kuuntelu, saattohoidossa olevan vierellä oleminen, lohduttaminen sekä läheisille hengähdystauon tai kodin ulkopuolisten asioiden hoitamisen mahdollistaminen. Lisäksi tukihenkilö voi auttaa tuettavaa olemaan osallisena jossain sairastavalle tärkeässä toiminnassa, kuten esimerkiksi kukkien hoidossa, hiusten laitossa, parran ajamisessa tai vaikka valokuvien katselussa ja muistelussa. Saattohoidon tukihenkilö ei korvaa hoitajaa, vaan toimii tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin.

Saattohoidon tukihenkilö voi toimia muun muassa kotisaattohoidossa tai sairaalassa. Voit miettiä yhdessä työntekijän kanssa, mikä vaihtoehto sopisi sinulle parhaiten.

Tukihenkilöringit

Osalla Saimaan Syöpäyhdistyksen toimialueen kunnista toimii sairaalan kanssa yhteistyössä saattohoidon tukihenkilörinki. Sairaalan kanssa on sovittu tietty kiinteä aika, jolloin saattohoidon tukihenkilöt ovat osastolla paikalla. Osastolla toimiva tukihenkilö ei luo henkilökohtaisia tukisuhteita vain yhteen henkilöön, vaan hänellä voi olla useampi tuettava vapaaehtoisvuoronsa aikana. Tukihenkilöringissä voit valita joustavasti, kuinka usein haluat vuoroja tehdä. Vuoroja on yleensä noin kerran viikossa ja yhden vuoron kesto on noin kaksi tuntia.

Henkilökohtaiset saattohoidon tukihenkilöt

Saattohoidon tukihenkilö voi toimia myös pelkästään yksittäisen henkilön ja tämän läheisten tukena. Koska tukisuhde voidaan aloittaa heti, kun tiedossa on, ettei syöpä parane, tukisuhteen kesto voi vaihdella suuresti. Tuen tarve voi kestää viikkoja, kuukausia tai jopa vuosia. Tukitapaamisten sisältö, kesto ja sijainti määritellään yhteistyössä tuettavan ja Saimaan Syöpäyhdistyksen työntekijän kanssa. Tapaamiset voidaan toteuttaa esimerkiksi asumisyksikössä, saattohoito-osastolla tai hoidettavan kotona. Yksittäisen tapaamisajan kesto pyritään määrittämään etukäteen sen mukaan, mitä tukihenkilön toivotaan tekevän.

Tule vapaaehtoiseksi – ota yhteyttä

Mikäli sopivaa koulutusta ei ole juuri nyt tarjolla, voit jättää meille tietosi oheisella lomakkeella. Lomakkeen lähettämisen jälkeen olemme sinuun yhteydessä. Lämpimästi tervetuloa mukaan!

Tule vapaaehtoiseksi

  • Täyttämällä ja lähettämällä tämän lomakkeen annat luvan tietojesi tallentamiseen yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan rekisteriin. Kaikkia antamiasi tietoja käsitellään luottamuksellisesti. Kaikkiin hakijoihin ollaan yhteydessä.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tietosuojaseloste Vapaaehtoistoiminnan rekisteri Saimaan Syöpäyhdistys (pdf)