Vapaaehtoistehtävät
Tällä sivulla on esitelty erilaisia vapaaehtoistehtäviä, joista voit valita yhden tai useamman. Osa vapaaehtoistehtävistä on kertaluontoisia, osa taas edellyttää enemmän sitoutumista. Kaikkiin tehtäviin perehdytetään, ja perehdytyksen kesto riippuu valitsemastasi tehtävästä.
Pop up-vapaaehtoiset perehdytetään paikan päällä kyseiseen tehtävään, muut vapaaehtoiset käyvät vapaaehtoisen peruskoulutuksen (kesto noin 2h) ja tukihenkilöt lisäksi tukihenkilön peruskoulutuksen (kesto noin 27h). Ennen tukihenkilökoulutuksen alkamista hoitajamme haastattelevat kaikki tukihenkilöiksi haluavat. Haastattelun tarkoituksena on selvittää vapaaehtoisen soveltuvuus tehtävään, motiivit ja voimavarat. Samalla saat mahdollisuuden pohtia yhdessä työntekijän kanssa, onko tukihenkilönä toimiminen juuri sinulle sopiva tapa auttaa.
Vapaaehtoistoimintaan pääset mukaan ilmoittautumalla seuraavaan vapaaehtoisen peruskoulutukseen, täyttämällä sivun alalaidasta Tule vapaaehtoiseksi -lomakkeen tai olemalla meihin yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse. Vapaaehtoisen peruskoulutuksia järjestetään keväisin ja syksyisin, tukihenkilökoulutus syksyisin. Perehdytämme kuitenkin vapaaehtoisia ympäri vuoden, joten voit olla meihin yhteydessä, vaikka sopivaa peruskoulutusta ei juuri nyt olisikaan alkamassa. Voit myös tiedustella englannin kielistä perehdytystä.
Tulevat vapaaehtoistoiminnan koulutukset näet täältä.
Lisätietoja vapaaehtoistoiminnasta voit kysyä vapaaehtoistoiminnan koordinaattorilta > Yhteystiedot
Tapahtumavapaaehtoiset
Sykkiikö sydämesi kävelytapahtumille, luontoretkille tai tukikonserteille? Meidän kanssamme voit ideoida ja toteuttaa erilaisia tapahtumia, tempauksia tai retkiä! Voit järjestää oman alueesi syöpään sairastuneille ja läheisille esimerkiksi kesäteatteriretken, perheiden puuhapäivän tai järjestää vaikkapa hyväntekeväisyyskonsertin tai urheilutapahtuman. Tapahtumat toteutetaan tiiviissä yhteistyössä yhdistyksen työntekijöiden kanssa, ja voit saada avuksesi muita tapahtumavapaaehtoisia tai talkoolaisia. Tapahtumia voi järjestää kertaluontoisesti tai säännöllisesti. Sinulla ei tarvitse olla aiempaa kokemusta tapahtumien järjestämisestä, tavallisen ihmisen tiedot ja taidot riittävät!
Talkoolaiset
Talkoolaisena sinua voidaan pyytää työntekijöiden tai muiden vapaaehtoisten avuksi erilaisiin tapahtumiin. Tehtäviin voi kuulua esimerkiksi lipunmyyntiä, lipaskeräystä, kahvinkeittoa tai tapahtumajärjestelyissä avustamista. Voit itse valita, minkälaisissa tehtävissä haluat toimia ja kuinka usein. Saat aina perehdytyksen jokaiseen tehtävään.
Pop up-vapaaehtoiset
Pop up-vapaaehtoisena eli popparina voit toimia vapaaehtoisena kertaluontoisesti käymättä vapaaehtoisen peruskoulutusta. Tarvitsemme poppareita erityisesti syksyisin Roosa nauha -kampanjan aikaan työntekijöiden avuksi Roosa nauhojen myyntiin. Voit olla meihin yhteydessä, mikäli olet kiinnostunut jostakin yksittäisestä tapahtumasta tai tehtävästä. Perehdytämme tehtäviin paikan päällä. Mikäli haluat jäädä talkoolaiseksi tai muutoin osallistua säännöllisemmin vapaaehtoistehtäviin, toivomme vapaaehtoisen peruskoulutuksen käymistä.
Ryhmänohjaajat
Ryhmänohjaajana voit ohjata yksittäisiä ryhmäkertoja olemassa olevissa vertaisryhmissämme tai osallistua uudenlaisen ryhmän suunnitteluun työntekijöiden kanssa. Kerro meille, minkälaista ryhmää haluaisit ohjata ja kuinka usein! Ryhmät voivat liittyä esimerkiksi kädentaitoihin, liikkumiseen, lukemiseen tai musiikkiin. Ryhmät voivat kokoontua kasvokkain tai etänä Teamsin välityksellä. Omia kokemuksia syövästä tai aiempaa kokemusta ryhmänohjauksesta ei tarvita, sillä perehdytämme tehtävään ja tarjoamme tukea koko vapaaehtoisuutesi ajan.
Sometiimiläiset
Jos pidät kirjoittamisesta, valokuvaamisesta, videoiden tekemisestä, editoinnista tai muun mediasisällön luomisesta, tarjoamme sinulle mahdollisuuden tuoda omaa ääntäsi kuuluviin. Voit kertoa omista kokemuksistasi esimerkiksi syövän sairastaneena, sairastaneen läheisenä tai Saimaan Syöpäyhdistyksen vapaaehtoisena. Voit liittyä sometiimiin, joka suunnittelee ja toteuttaa viestintää tiiviissä yhteistyössä vapaaehtoistoiminnan koordinaattorin kanssa, tai voit luoda materiaaleja itsenäisesti silloin, kun sinulle sopii. Aiempaa kokemusta somen käytöstä tai viestinnästä ei tarvita, vaan voit toimia vapaaehtoisena niillä taidoilla mitä sinulla jo on, tai halutessasi opetella kanssamme uutta.
Tukihenkilöt
Tukihenkilöt ovat tehtäviin soveltuviksi katsottuja vapaaehtoisia, jotka tukevat syöpään sairastuneita ja heidän läheisiään sairauden kaikissa vaiheissa. Vertaistukijat ovat itse sairastaneet syövän tai ovat syöpään sairastuneen läheisiä. Saattohoidon tukihenkilöinä voivat toimia kaikki tehtävään sopivat henkilöt, joilla on halu tukea parantumattomasti sairastuneita elämän loppuvaiheessa.
Tukihenkilöt auttavat ylläpitämään toivoa ja elämään mahdollisimman hyvää elämää. Tukihenkilöiden tärkein tehtävä on olla läsnä ja kuunnella. Tukitapaamisten sisältö suunnitellaan tuettavan tarpeiden mukaisesti ja tapaamisia voidaan toteuttaa kasvotusten esimerkiksi yhdessä ulkoillen tai yhdistyksen toimitiloissa, puhelimitse tai verkossa. Tukihenkilöiltä toivomme säännöllistä osallistumista toiminnanohjauksiin.
Vertaistukijat
Vertaistukijana tuet muita samassa tilanteessa olevia omien kokemustesi pohjalta. Vertaistukijana toimiminen edellyttää, että oma kokemus sairaudesta on käsitelty niin, että kokemus on asettunut tasapainoisesti yhdeksi elämänkokemukseksi muiden joukkoon. Omasta tai läheisen sairastumisesta on hyvä olla kulunut aikaa noin vuoden verran.
Saattohoidon tukihenkilöt
Saattohoidon tukihenkilönä sinun tulee suhtautua kuolemaan ja elämän loppuvaiheeseen elämään luonnollisesti kuuluvana vaiheena. Vaikka saattohoidolla tarkoitetaan kuolemaa lähestyvän ihmisen hoitoa, tukisuhde voidaan aloittaa jo ennen virallista saattohoitopäätöstä. Tehtäviin voi kuulua keskustelu ja kuuntelu, hiljaa vierellä oleminen, kirjan lukeminen tai läheisille hengähdystauon tai kodin ulkopuolisten asioiden hoitamisen mahdollistaminen. Saattohoidon tukihenkilö ei korvaa hoitajaa, vaan toimii tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin.
Tukihenkilöringit toimivat sairaaloiden kanssa yhteistyössä, ja tukihenkilöt ovat osastolla paikalla sovittuina aikoina. Voit valita, kuinka monta vuoroa haluat ottaa vastaan. Voit kysyä lisätietoja oman paikkakuntasi saattohoitoringistä oman alueesi sairaan- tai terveydenhoitajalta.
Henkilökohtaiset saattohoidon tukihenkilöt voivat aloittaa tukisuhteen heti, kun tiedossa on, ettei syöpä parane. Tästä johtuen tukisuhteiden kesto voi vaihdella viikoista jopa vuosiin.
Kokemustoimijat
Kokemustoimijana olet valmis kertomaan oman tarinasi syöpään sairastumisesta tai kokemuksesi syöpään sairastuneen läheisenä. Kokemustoimijan tehtävänä on lisätä ymmärrystä ja jakaa tietoa eri alojen ammattilaisille ja opiskelijoille sekä suurelle yleisölle. Kokemustoimija tarjoaa näkökulman siihen, mitä sairastuminen tarkoittaa yksilötasolla ja millaisia asioita sairaus tuo ihmisen elämään. Kokemustoimijoita koulutamme yhdessä Kokemustoimintaverkoston kanssa.
Paikallistoiminnan vapaaehtoiset
Yhdistyksemme toimialueeseen kuuluu 26 kuntaa ympäri Saimaata. Usealla paikkakunnalla on ryhmä vapaaehtoisia, jotka mahdollistavat paikallisesti vertaistukea, virkistystä sekä kuntoutumista edistävää toimintaa, kuten liikuntaryhmiä ja teatteriretkiä syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen. Osalla paikkakunnista järjestetään myös säännöllisiä kuukausitapaamisia, joissa syöpään sairastuneet ja heidän läheisensä voivat tavata toisiaan ja rentoutua. Voit tiedustella lisää paikallistoiminnasta työntekijöiltämme tai suoraan paikallistoiminnan vapaaehtoisilta. Lue lisää paikallistoiminnasta täältä
Tule vapaaehtoiseksi – ota yhteyttä
Mikäli sopivaa koulutusta ei ole juuri nyt tarjolla, voit jättää meille tietosi oheisella lomakkeella. Lomakkeen lähettämisen jälkeen olemme sinuun yhteydessä. Lämpimästi tervetuloa mukaan!