Siirry suoraan sisältöön

Tukihenkilöksi

Tukihenkilömme ovat vapaaehtoisia, jotka auttavat sairastuneita ja heidän läheisiään sairauden eri vaiheissa. Saimaan Syöpäyhdistys kouluttaa vertaistukihenkilöitä, saattohoidon tukihenkilöitä, kokemustoimijoita ja arjen ystäviä. Ilmoittaudu mukaan!

Vapaaehtoistoimijat saavat koulutusta ja tukea tehtäväänsä

Tukihenkilöiden panos on tärkeä sairastuneen toipumisen ja jaksamisen kannalta. Koulutamme kaikki vapaaehtoisemme ja tarjoamme heille tukea. Toiminnassa voi olla mukana sen verran kuin itselle sopii. Tukihenkilötoiminta on myös hieno tapa tutustua uusiin ihmisiin ja jakaa omia kokemuksiaan.

Tukihenkilörooleja on erilaisia

Vertaistukihenkilöt

Vertaistukihenkilöt ovat joko itse sairastaneet syövän tai ovat sairastuneen läheisiä. He auttavat muita omien kokemustensa ja tietojensa pohjalta. Tehtäviin kuuluu syöpään sairastuneen tai sairastuneen läheisen kuunteleminen ja heidän kanssaan keskusteleminen. Tukihenkilö ei saa ottaa kantaa hoitohin tai lääketieteellisiin kysymyksiin, mutta tilanteen mukaan voi kertoa omia kokemuksia. Vertaistukihenkilön kanssa voi tavata kasvotusten tai keskustella puhelimessa.

Saattohoidon tukihenkilöt

Saattohoidon tukihenkilöt toimivat tuen- ja lohdunantajina saattohoidossa oleville ja hänen läheisilleen. Saattohoidon tukihenkilö voi tavata tuettavia sairaalassa, saattohoitokodissa tai tuen tarvitsijan kotona.

Kokemustoimijat

Kokemustoimijat on koulutettu kertomaan omasta tai läheisensä sairaudesta ja sen vaikutuksesta elämäänsä. Kokemustoimijan tehtäviin kuuluu valmisteltuja puheenvuoroja yhdistyksen edustajana pääasiassa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ja opiskelijoille.

Arjen ystävät

Arjen ystävä on vapaaehtoinen, joka haluaa olla tukemassa syöpää sairastavan arjen sujuvuutta ja tasapainoa sairauden ja hoitojen aikana. Arjen ystävän tehtäviin kuuluu olla apuna pienissä askareissa kuten kevyet kotiaskareet, lemmikin hoito, asiointiapu kaupassa ja virastoissa, keskustelukaverina oleminen tai saattajana harrastuksiin. Sairastuneen kanssa toimitaan yhdessä, ei hänen puolestaan. Arjen ystäväksi voi ilmoittautua, vaikkei olisi omakohtaista kokemusta syövästä.

Tukihenkilö on luotettava ja tasavertainen

Tukihenkilömme ovat sitoutuneet vaitioloon. He kohtaavat tuettavan arvostavasti ja tasavertaisesti. Tukihenkilöt eivät ilmaise omiin vakaumuksiinsa liittyviä mielipiteitä eivätkä esitä lääketieteeseen, hoitoon tai hoitohenkilökuntaan liittyviä kannanottoja.

Tukihenkilömme ymmärtävät roolinsa ja vastuunsa. Tukea annetaan täysin tuettavan ehdoilla. Tukihenkilöitä ei jätetä yksin vaikeissa tilanteissa, vaan yhdistys sitoutuu auttamaan ja tukemaan heitä sekä järjestämään jatkokoulutusta.

Haluatko tukihenkilöksi? Voit täyttää alla olevan  lomakkeen tai ottaa yhteyttä suoraan neuvontahoitajiimme.

Neuvontahoitajien yhteystiedot

Tule vapaaehtoiseksi

  • Voit valita useamman vaihtoehdon
  • Täyttämällä ja lähettämällä tämän lomakkeen annat luvan tietojesi tallentamiseen yhdistyksen vapaaehtoistoiminnan rekisteriin. Kaikkia antamiasi tietoja käsitellään luottamuksellisesti. Kaikkiin hakijoihin ollaan yhteydessä.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Tietosuojaseloste Vapaaehtoistoiminnan rekisteri Saimaan Syöpäyhdistys (pdf)